נוהל הטיפול בבקשה של עולה לדרכון ראשון
- כללי
- נוהל זה מתייחס לבקשות לדרכון ראשון של:
- עולים חדשים שטרם חלפה שנה מיום העליה.
- עולים חדשים שחלפה שנה מיום עלייתם אך טרם חלפו חמש שנים.
- עולים ותיקים שחלפו 5 שנים ויותר מיום עלייתם.
- החוק ודברי הסבר
- בתיקון תשע"ז – 2017 לחוק הדרכונים נקבע בסעיף 6 (ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), לא יסרב השר לתת דרכון ראשון למי שקיבל את אזרחותו לפי סעיף 2 לחוק האזרחות התשי"ב-1952 ,בשל כך בלבד שטרם השתקע בישראל.
- ובסעיף 4 (א) לחוק הדרכונים, נקבע: תקופת תוקפו של דרכון היא עשר שנים מיום שניתן, ואולם אזרח ישראלי שלא השתקע בישראל רשאי השר להעניק לו דרכון לתקופה הקצרה מעשר שנים או תעודת מעבר; השר רשאי להורות על הנפקת דרכון מסוים או סוג מסוים של דרכונים, לתקופה קצרה מעשר שנים.
- לנוכח תיקון החוק, כל עולה חדש שעלה לארץ (אפילו אם טרם חלפה שנה מיום העליה) רשאי לקבל דרכון ראשון, אולם בחוק לא הוגדר מה תוקף הדרכון, והחלטה זו נתונה לשר הפנים.
- בהתאם לסעיף 4 לחוק הדרכונים, הנחה שר הפנים כי תוקף הדרכון הראשון לעולים חדשים אשר לא השתקעו בישראל יהיה לשנה אחת בלבד. משמעות ההחלטה, עולים חדשים שטרם חלפה שנה מיום העליה או שחלפה שנה מיום העליה אך אותם עולים לא השתקעו בישראל יקבלו דרכון בתוקף לשנה אחת.
- תשומת לב, ככל שנופק בעבר דרכון ראשון לעולה, והוא מבקש לקבל דרכון חדש נוסף, הרי שמדובר בדרכון שני (או יותר), סעיף 6 (ב) לחוק האמור לעיל אינו רלוונטי לבקשה כזו, ויש לפעול בהתאם ל"נוהל הטיפול בבקשה של עולה לקבלת מסמך נסיעה נוסף לאחר שקיבל דרכון ראשון" מספר 3.3.0003.
- בהתאם להוראת שר הפנים, להלן פירוט תוקף הדרכון הראשון שיינתן לעולים חדשים בהתאם למועד הגשתם מיום העליה והשתקעותם בישראל בתקופה זו:
- עולה שטרם חלפה שנה מיום העליה ייקבל דרכון בתוקף לשנה.
- עולים שחלפה שנה מיום עלייתם אך טרם חלפו 5 שנים מיום עלייתם, ככל שהשתקעו בארץ מיום עלייתם (בדיקת ההשתקעות בהתאם למפורט בסעיף 1.7 להלן), יקבלו דרכון לחמש שנים, אולם, עולים שמתברר כי לא השתקעו בארץ מיום עלייתם יקבלו דרכון בתוקף לשנה.
- בקשות של עולים שחלפו חמש שנים מיום העליה ואותו עולה השתקע בארץ (בדיקת ההשתקעות בהתאם למפורט סעיף 1.7 להלן), ניתן לנפק דרכון רגיל ובתוקף של 10 שנים ולרשום בגיליון רישום כי "נבדקה השתקעות, נמצא כי השתקע בארץ וזכאי לדרכון רגיל".
- השתקעות בארץ בהתאם למדיניות שננקטה לאורך שנים, והחלטה אם לנפק דרכון ראשון בתוקף לשנה, לחמש שנים או לעשר שנים, במידה ועונה על הקריטריון הבא:
- עולה שטרם חלפה שנה מיום העליה - ייקבל דרכון ראשון בתוקף לשנה ללא בדיקת השתקעות בישראל.
- עולה שחלפה שנה מיום העליה אך טרם חלפו 5 שנים - ככל ששהה בארץ לפחות 75% מהזמן מיום העליה ליום הגשת הבקשה, רשאי לקבל דרכון לחמש שנים, ככל ששהה תקופה קצרה מזה ייקבל דרכון לשנה.
- עולה שחלפו חמש שנים מיום היותו אזרח:
- שהה בארץ 36 חודשים מתוך 60 חודשים רואים בו כמי שהשתקע בארץ וניתן לנפק לו דרכון לתוקף מירבי (עד 10 שנים).
- אולם, עולה שלא שהה בארץ 36 מתוך 60 חודשים, יקבל דרכון לשנה.
- הכללים האמורים לעיל חלים על קטינים ובגירים כאחד.
- תשומת לב, כי תוקף הדרכון הביומטרי שיינתן בהתאם להסכמת האזרח לשמירת תמונות טביעות האצבע במאגר הביומטרי, תקפים גם על הנחיה זו, ובמקרים בהם זכאי העולה לדרכון ל-10 שנים אך אינו מסכים לשמירת תמונות טביעות האצבע במאגר הביומטרי, יש לנפק דרכון לחמש שנים.
- עולה שחלפו מעל חמש שנים מיום שעלה וזכאי לדרכון לתוקף של עשר שנים לאחר שהוכיח השתקעות, יש לרשום המידע בגיליון הרישום, כדי שבבקשה נוספת לדרכון יהיה ברור שזכאי לדרכון ללא צורך בבדיקת השתקעות.
- בכל מקרה שעולה מקבל דרכון בתוקף לשנה, יש להסביר ולהדריך את העולה, כי דרכון זה ניתן לו בהתאם לחוק, וככל שישתקע בארץ בעתיד יוכל להגיש ולקבל דרכון נוסף (שני) בהתאם להשתקעותו, אולם, אם יתברר כי לא השתקע בארץ יקבל תעודת מעבר במקום דרכון לאומי.
- נוהל זה מפרט את הזכאות לדרכון ותוקפו, הכללים לגבי אופן הגשת הבקשה, אופן הטיפול, בדיקות בקובץ, ביצוע שאלון אימות, הרכשה ביומטרית ומשלוח הדרכון בהתאם לנהלים הבאים:
- נוהל הטיפול בבקשה לדרכון ראשון / תעודת מעבר ראשונה לבגיר מספר 3.2.0001
- נוהל הטיפול בבקשה לדרכון / תעודת מעבר לקטין מספר 3.2.0002
- נוהל הטיפול בקבלת בקשה למסמך נסיעה ביומטרי מספר 3.2.0010
- מטרת הנוה לקבוע את השיטה לטיפול בבקשות עולים חדשים לקבלת דרכון ראשון במקרים הבאים:
- טרם חלפו שלושה חודשים מיום עלייתם.
- חלפו מעל שלושה חודשים אך טרם חלפה שנה מיום העליה.
- חלפה מעל שנה אך טרם חלפו חמש שנים מיום העליה.
- חלפו מעל חמש שנים מיום העליה.
- תנאים ודרישות על מגיש הבקשה לקיים את התנאים הבאים:
- בבקשה עבור בגיר בהתאם לתנאים ודרישות בנהלים: 3.2.0001 ו- 3.2.0010.
- בבקשה עבור קטין בהתאם לתנאים ודרישות בנהלים: 3.2.0002 ו- 3.2.0010.
- בבקשה עבור מי שמונה לו אפוטרופוס בהתאם לתנאים ודרישות בנהלים: 3.2.0001, 3.2.0002 ו- 3.2.0010.
- תשלום אגרה - השירות כרוך בתשלום אגרה, כפי שמפורט בלוח אגרות.
- הליך הטיפול
- עובד הרשות מקבל הבקשה יבדוק את הפרטים והמסמכים המצורפים לבקשה, ויוודא שהמבקש ממלא את כל התנאים.
- עובד הרשות יזהה את המבקש בוודאות מול תעודת הזהות, התמונות והמסמכים הנוספים שצירף לבקשתו, כפי שמפורט בנוהל דרכון ראשון מס' 3.2.0001 ,נוהל דרכון לקטין מספר 3.2.0002 ,ונוהל בקשה למסמך נסיעה ביומטרי מספר 3.2.0010.
- עובד הרשות יבדוק במערכת הממוחשבת ויוודא שתאריך ההנפקה הרשום בתעודת הזהות זהה לתאריך ההנפקה הרשום ברשומת המבקש (כמפורט בנהלים לעיל).
- עולה שטרם חלפו 3 חודשים מיום עלייתו ומבקש לצאת ולהיכנס לארץ עם דרכון זר
- עולה חדש שרכש אזרחותו על-פי חוק השבות וטרם חלפו שלושה חודשים מיום עלייתו ארצה רשאי להצהיר ארל"י, ולכן החליט שר הפנים על פטור מחובת נשיאת מסמך נסיעה ישראלי לעולים אלה, ויש לאפשר יציאתו וכניסתו מהארץ עם מסמך הנסיעה הזר שברשותו.
- עולה שעומד בקריטריונים של סעיף 4.4.1 ,עובד הרשות יצייד אותו באישור יציאה בדרכון זר לביקורת הגבולות, יבוצע קישור תיקים בין הרשומה שלו בתיק זר ובין הרשומה שלו לפי מספר הזהות על מנת ליצור המשכיות ורצף של תנועות הכניסה והיציאה.
- עולה שעומד בקריטריונים של סעיף 4.4.1 ולא קיבל אישור יציאה מלשכת רשות האוכלוסין במקום מגוריו, והגיע ליציאה מהארץ עם דרכון זר, תאושר יציאתו בדרכונו הזר ע"י אחראי המשמרת בביקורת הגבולות תוך עדכון הקובץ כאמור בסעיף 4.4.2.
- תוקף אישור היציאה שניתן לשימוש חוזר 110 ימים מיום העליה.
- עובד לשכת רשות האוכלוסין או אחראי המשמרת בביקורת הגבולות יוסיפו בגליון רישום במערכת הממוחשבת על-פי מספר הזהות את המלל: "אושרה יציאתו בדרכון זר והתחייב להשתמש במסמך נסיעה ישראלי בתום שלושת החודשים".
- עולה חדש לאחר שחלפו שלושה חודשים מיום העליה חייב לצאת מהארץ ולהיכנס אליה עם מסמך נסיעה ישראלי כאמור בחוק הדרכונים (סעיף 2א) וככל אזרח ישראלי אחר וכפי שיפורט להלן בנוהל זה.
- בקשה לדרכון ראשון של עולה הנמצא בארץ פחות משלושה חודשים
- עולה המבקש לוותר על הזכות להצהיר ארל"י, יודרך ע"י פקיד הרישום למסור הודעת ויתור על הזכות למסור הצהרה על ארל"י רק לאחר שווידא שהעולה אזרח חוץ, ראה נוהל 4.1.0006 ופעל על פיו.
- העולה יודרך לפנות להתאחדות העולים שלו או לעו"ד המתמצא בחוקי האזרחות של המדינה ממנה בא העולה לארץ, בנוגע למשמעות קבלת אזרחות ישראלית מכוח שבות והשלכותיה על אזרחותו הקודמת.
- עובד הרשות ימשיך בהליך הטיפול רק לאחר שווידא שהעולה קיבל הדרכה מתאימה בנוגע למעמד האזרחות שלו והחליט להגיש בקשה למסמך נסיעה.
- יש לפעול בהתאם לנוהל הטיפול בהודעת ויתור על הזכות למסור הצהרה על ארל"י מספר 4.1.0006.
- עובד הרשות לאחר קבלת הצהרת הויתור על הזכות להצהיר ארל"י יעדכן במערכת אביב את סמל האזרחות של העולה בהתאם.
- סמל אזרחות מספר 42 לפי סעיף 2(ב)(2) לעולה שבא כעולה ומוסר תוך שלושה חודשים הודעת ויתור על הזכות למסור הצהרת ארל"י.
- סמל אזרחות מספר 43 לפי סעיף 2(ב)(4) לתייר/ארעי שנרשם כעולה ומוסר תוך שלושה חודשים הודעת ויתור על הזכות למסור הצהרת ארל"י.
- עובד הרשות יודיע לעולה שהוא רשאי להגיש בקשה לדרכון ראשון שתוקפו יהיה לשנה אחת ואסמכתא 69.
- עולה שמוסר הצהרת ארל"י
- עולה המוסר הצהרת ארל"י ומבקש לצאת מן הארץ בדרכונו הזר שיציג לממונה על ביקורת הגבולות, יש לפעול בהתאם לנוהל הטיפול בהצהרה על אי רצון להיות אזרח ישראלי מספר נוהל 4.6.0001.
- מסר העולה הצהרת ארל"י והיא תקפה, הפקיד יבדוק שסימול האזרחות שונה במערכת הממוחשבת לסימול 18 שפירושו עולה-אזרח חוץ ככתוב בסעיף 2(ג)(2) לחוק האזרחות.
- הפקיד ידריך את העולה כי הוא יכול לצאת מן הארץ בדרכון הזר ככל שהוא תקף.
- מי שהצהיר ארל"י, אינו זכאי לקבל דרכון לאומי מאחר ואינו אזרח, אולם, במקרים בהם מבקש העולה לקבל תעודת מעבר ישראלית לזרים אף אם ברשותו דרכון זר תקף, יש לנפק תמי"ל ואשרת חוזר (הפטורה מאגרה) בתוקף לחמש שנים.
- בקשה לדרכון ראשון של עולה הנמצא בארץ מעל שלושה חודשים אך פחות משנה
- בהתאם לתיקון חוק הדרכונים, כל עולה חדש שעלה לארץ (אפילו אם טרם חלפה שנה מיום העליה) רשאי לקבל דרכון לאומי בפעם הראשונה.
- בהתאם להחלטת שר הפנים, תוקף הדרכון לעולה שטרם חלפה שנה מיום שעלה יהיה לשנה אחת ואסמכתא 69.
- עובד הרשות יסביר לעולה להגיש בקשה לדרכון לאומי, ייאשר הבקשה, ויפעל בהתאם לנהלים האמורים לעיל.
- בכל מקרה שהעולה מקבל דרכון בתוקף לשנה, יש להסביר לו, כי ככל שישתקע בארץ בעתיד יוכל לקבל דרכון נוסף, אולם, אם יתברר כי לא משתקע בארץ יקבל תעודת מעבר במקום דרכון לאומי.
- במידה והעולה מעוניין לקבל תעודת מעבר במקום דרכון לאומי, יש לאשר בקשתו ולפעול בהתאם לנוהל הטיפול בבקשה לתעודת מעבר מספר 3.2.0005.
- בקשה לדרכון ראשון של עולה הנמצא בארץ מעל שנה אך פחות מחמש שנים
- בהתאם לתיקון חוק הדרכונים, כל עולה חדש שעלה לארץ (אפילו אם אינו משתקע בישראל מיום שעלה) רשאי לקבל דרכון בפעם הראשונה, אולם תוקף הדרכון במקרה כזה יהיה בהתאם להשתקעות העולה בארץ מיום העליה.
- ככל שהעולה השתקע בארץ - שהה בארץ מיום העליה עד למועד הבקשה לפחות 75% מהזמן ניתן לנפק דרכון בתוקף לחמש שנים ואסמכתא 69.
- ככל שלא עמד בתנאי ההשתקעות האמור לעיל יקבל דרכון בתוקף לשנה.
- עובד הרשות יסביר לעולה להגיש בקשה לדרכון לאומי, ייאשר הבקשה, ויפעל בהתאם לנהלים האמורים לעיל.
- בכל מקרה שהעולה מקבל דרכון בתוקף לשנה, יש להסביר לו, כי ככל שישתקע בארץ בעתיד יוכל לקבל דרכון נוסף, אולם, אם יתברר כי לא משתקע בארץ יקבל תעודת מעבר במקום דרכון לאומי.
- במידה והעולה מעוניין לקבל תעודת מעבר במקום דרכון לאומי, יש לאשר בקשתו ולפעול בהתאם לנוהל הטיפול בבקשה לתעודת מעבר מספר 3.2.0005.
- בקשה לדרכון ראשון של עולה שחלפו מעל חמש שנים לעלייתו
- בהתאם לתיקון חוק הדרכונים, כל עולה חדש שעלה לארץ רשאי לקבל דרכון בפעם הראשונה, תוקף הדרכון נקבע בהתאם למידת השתקעותו בארץ, אולם, עולה שחלפו חמש שנים והשתקע בארץ ניתן לנפק לו דרכון רגיל לעשר שנים.
- 1.1.4 עובד הרשות יבדוק השתקעותו של המבקש בהתאם לסעיף 1.7 לעיל, נמצא כי השתקע בארץ:
- ינפק דרכון לעשר שנים (בהתאם להיותו בגיר והסכמתו לשמירת טביעות האצבע במאגר הביומטרי, ראה נוהל 3.2.0010).
- ירשום המידע בגיליון הרישום, על-מנת שבעת שיגיש בקשה נוספת לדרכון, תאושר בקשתו ללא צורך בבדיקה חוזרת של השתקעות.
- נמצא כי לא השתקע בארץ:
- ינפק דרכון בתוקף לשנה אחת ואסמכתא 69.
- ירשום המידע בגיליון הרישום, על-מנת שבעת שיגיש בבקשה נוספת לדרכון, תבוצע בדיקה חוזרת של השתקעותו בארץ לצורך החלטה לגבי סוג המסמך הבא ותוקפו.
- בכל מקרה שהעולה מקבל דרכון בתוקף לשנה, יש להסביר לו, כי ככל שישתקע בארץ בעתיד יוכל לקבל דרכון נוסף, אולם, אם יתברר כי לא משתקע בארץ יקבל תעודת מעבר במקום דרכון לאומי.
- במידה והעולה מעוניין לקבל תעודת מעבר במקום דרכון לאומי, יש לאשר בקשתו ולפעול בהתאם לנוהל הטיפול בבקשה לתעודת מעבר מספר 3.2.0005.
- לאחר שהוחלט על הנפקת הדרכון, על עובד הרשות מקבל הבקשה לבצע:
- יש להיכנס לשירות דרכונים במערכת הממוחשבת להנפקת דרכון.
- יש לוודא שאין הגבלה כלשהי (רמ"ד) למתן השירות. במידה ויש הגבלה יש לפנות לאגף מרשם וביומטרי לבירור סיבת ההגבלה בטרם קבלת הבקשה ולפעול בהתאם להנחיות.
- הפקיד יוודא שהתושב לא רשום בסטטוס נפטר, רשום כמי שנמצא בחו"ל, במידה וכן, יש לפעול בהתאם לנוהל טיפול בסטטוס.
- באם הכתובת שונתה יש לבצע את השינוי/תיקון בהתאם לנוהל עדכון מען/כתובת מספר 2.13.0001.
- עובד הרשות יעדכן בחוצץ מסמכי נסיעה במערכת הממוחשבת הנפקת דרכון למבקש.
- לאחר ביצוע כל האמור בסעיפים 4.1 עד 4.10 יש להנפיק את הדרכון, לתייק את טופס הבקשה לדרכון יחד עם כל הבקשות לדרכונים.
- הדרכון יישלח למבקש לאחר ניפוקו בדואר רשום עפ"י המען הרשום בקובץ מרשם האוכלוסין או עפ"י הכתובת למשלוח דואר שלו.
- החוק וסעיפיו
- חוק הדרכונים תשי"ב – 1952.
- תקנות הדרכונים התש"ם – 1980.
- סעיפים 2(ב)(1), 2(ב)(4), 2(ג)(2) לחוק האזרחות תשי"ב – 1952.
- נספחים
- בקשה לדרכון / תעודת מעבר ביומטריים (41/דר).
- כתב אישור הסכמה לבגיר (מר/38).
- כתב אישור והסכמה לקטין (מר/39).
- רשימת האסמכתאות ותוקף דרכון (דר/24).
https://www.gov.il/BlobFolder/policy/piba_policy_127/he/3.3.0001.pdf